DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI

Diversificarea alimentatiei inseamna trecerea de la alimentatia exclusiv lactata la un regim alimentar variat in care ii dai bebelusului tau si alimente nelactate. Introducerea varietatilor alimentare nu va intrerupe alaptarea la san. Diversificarea poate incepe de la varsta de 4 luni la bebelusii hraniti artificial sau mixt si de la 6 luni la cei hraniti exclusiv la san sau pentru cei nascuti prematur. Alimentele introduse trebuie sa contina derivate din lapte de vaca: branza de vaci, iaurt, smantana, legume si fructe, fainoase: cereale, gris, orez, carne, peste, oua. Se pot folosi si produsele existente in comert sub forma “ baby” sau “ junior”. Excesul de zahar poate produce modificari de metabolism si poate duce la aparitia obezitatii. La fel excesul de sare poate produce afectiuni ale sistemului renal.

Tehnica diversificarii. Primul aliment introdus trebuie sa fie sub forma unei lingurite de suc de mere sau morcovi sau supa de zarzavat. Se asteapta reactia bebelusului. Se creste treptat cantitatea noului aliment. Intotdeauna se administreaza inaintea laptelui pe care il inlocuieste.Nu vei introduce mai mult de un aliment nou o data. Urmatorul se introduce abia dupa doua- trei zile cand bebelusul s-a obisnuit cu noul aliment. Abia dupa o saptamana se va renunta la o masa de lapte in favoarea alimentatiei diversificate. Daca bebelusul tau refuza permanent un aliment nou, se va trece la sistarea lui iar dupa o perioada de timp se incearca din nou. Refuzul copilului trebuie acceptat ca atare si nu trebuie fortat sa accepte ceva ce refuza (daca-i place gustul alimentului va deschide gura sa primeasca si restul, daca refuza va intoarce capul intr-o parte). Nu vei incepe diversificarea alimentatiei in perioada in care bebelusul este bolnav. Acum vei introduce apa ( fiarta si racita) in alimentatie si ceaiurile de plante sau fructe naturale. Nu se adauga sare sau zahar pentru modificarea gustului si nu vei folosi sub nici o forma indulcitori pe baza de miere, sau aspartam, deoarece exista riscul de alergii. Toate preparatele vor avea forma semilichida sau pasirata. Fiecare masa solida se va completa cu lapte de mama. Acum e momentul in care bebelusul tau necesita toata atentia si rabdarea de care esti capabila, iar relatia afectiva dintre tine si copilul tau se intensifica. Atentie! Nu se ofera un aliment care-i place in cadrul mai multor mese din aceeasi zi, deoarece poate perturba echilibrul nutritional al copilului.

Ordinea cronologica de introducere a alimentelor:

  – la 4 luni se introduce cereale fara gluten 2-8 grame, legume 50 de grame sub forma de supa de zarzavat, fructe 50 grame( cu pulpa). Se inlocuieste treptat o masa de lapte.

 – la 5 luni se inlocuieste a doua masa de lapte cu piureul de fructe cu branza de vaci, carnea mixata 10 -15 grame ( piept de pui ), cereale cu gluten 10 grame ( paine, biscuiti ).

– la 6 luni se inlocuieste a treia masa de lapte cu un fainos cu gluten fiert in lapte( gris cu lapte). Supa de legume se poate alterna cu supa de carne degresata. Se poate introduce galbenusul de ou fiert tare( 1\ 2 din cantitaea de galbenus) in piureul de legume, alternand cu zilele in care nu primeste carne.

– la 7 luni  se introduce ficatul de pui sau vita, amestecat in piureul de legume alternativ cu zilele de galbenus de ou si carne. Se introduce iaurtul in compozitie cu branza de vaci si fructe sau cereale.

– la 8 luni  se poate introduce mamaliguta cu branza de vaci, smantana 2-3 grame, putin unt, albusul de ou. Acum se poate administra galbenusul intreg. Tot acum se poate administra si piureul de cartofi singur, fara adaos de alte legume.

– la 9 luni se introduce pestele si sunca presata incorporate in piure.In supa de legume se poate fierbe fidea.

– la 10 luni se poate introduce creierul de vita, intr-o singura masa pe saptamana, alternativ cu carnea, pestele, oul. Daca masticatia permite, se administreaza budinci de gris, legume si papanasii cu branza de vaci.

– la vasta de 12 luni daca dentitia este corespunzatoare, se administreaza pilaf cu orez, orezul fiert in lapte fara sa fie pasat, budinci cu orez si fructe, perisoare din carne ( peste, pui sau vita – 50 grame) si ciorbe acrite cu bors.

Daca in timpul administrarii unui aliment nou, apar tulburari digestive sau reactii alegice pe corp se va intrerupe alimentatia cu preparatul respectiv si se va cere sfatul medicului pediatru.

Prepararea alimentelor se va face fara adaos de condimente, fara prajire. Legumele nu se administreaza crude, ci fierte sub forma de supe, ciorbe si piureuri.

 Cursul de diversificare pe care il oferim este mult mai complex, cuprinde si idei de retete si alte sfaturi eficiente privind reusita diversificarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s