BOALA LANGDON – DOWN

Este o boala genetica cu care bebelusul se poate naste. Este o boala frecvent intalnita, incidenta, conform ultimelor studii fiind de la 1 la 600 pana la 1 la 1000. Cercetarile arata ca doar o treime din fetii cu boala Down reusesc sa vina pe lume, restul fiind eliminati prin avort spontan. Boala poate fi depistata  din uter, prin examinari ecografice, efectuarea testelor de dublu si triplu test sau prin amniocenteza. Nici una dintre aceste teste nu poate arata, insa, care sunt malformatiile asociate bolii si gravitatea lor, decat dupa nastere. Etiologia este doar de natura genetica. Daca inainte se asocia varsta peste 35 de ani a mamei ca factor favorizant al aparitiei bolii, in ultimii ani s-a constatat aparitia bolii la copii nascuti din mame tinere ( chiar si la varsta de 25 de ani)

Acesti copii sunt usor de recunoscut, deoarece au trasaturi caracteristice, care nu pot trece neobservate: fata are aspect de ” luna plina”, turtita, in special in jurul nasului si ochilor, forma ochilor are aspect mongoloid. Din pacate, dezvoltarea fizica si psihica este intarziata: cresc mai greu decat ceilalti copii, dentitia apare mai tarziu, reusesc sa stea in sezut abia la implinirea varstei de 1 an, la 2 ani reusesc sa mearga cu dificultate, iar la 3 ani abia reusesc sa vorbeasca. Retardul intelectual creste odata cu varsta, unii dintre ei ajungand la un coeficient de inteligenta de 45 la varsta adulta, de aceea multi dintre ei nu pot fi invatati sa scrie sau sa citeasca. In schimb sunt niste copii afectuosi, veseli si atasati de parinti sau cei care-i ingrijesc. Au o afinitate pentru muzica si dans. Acestor simptome se pot adauga o serie de malformatii sau anomalii la nivelul aparatelor: cardiac, respirator, digestiv, renal, malformatii cerebrale sau osoase. In functie de asocierea acestor malformatii, durata de viata este variabila. Exista insa si pacienti care pot atinge varsta de 45 de ani. Din pacate, nu exista un tratament al bolii, insa asigurarea unui climat prietenos, sigur, afectuos poate prelungi viata copilului cu boala Down.

Ingrijirea unui copil cu boala Down, necesita o atentie speciala, mai ales  in cazul malformatiilor asociate.  Izolarea nu este o solutie, dovedindu-se faptul ca cei izolati devin agresivi, de aceea pentru acesti copii este importanta socializarea, care ii ajuta sa se dezvolte. Daca te simti depasita de situatia de a avea un copil bolnav cu sindrom Down, inscrie-te la cursurile oferite de noi, unde vei invata totul despre aceasta boala si despre ingrijirea adecvata in viata de zi cu zi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s